Inmiddels ben ik groot fan van de soepkip en maak ik er deze keer een romige ragout van. Lekker om een pasteitje mee te vullen of te eten met wat rijst.
Dit recept is voldoende voor 4 personen. Voor deze zelfgemaakte ragout moet je wel wat geduld hebben. Het bereiden ervan kost ongeveer 3 uur tijd (inclusief snij- en hakwerk)
Wat heb je nodig?
– 2 flinke poten van een soepkip
– 100 gram kalfsgehakt
– 1 ui
– 1 prei
– 1/2 winterwortel
– 1 stengel bleekseldeij
– 1 bakje champignons
– verse (krul)peterselie
– foelie, tijm, laurier, zwarte peperkorrels, nootmuskaat
– nog wat versgemalen zwarte peper en wat zout
– 45 gram (room)boter
– 45 gram bloem
– 1/2 dl. room
– witte wijn (Bordeaux)
– citroensap van 1/2 citroen
– eierdooier
Hoe maak je het klaar?
Je start de ragout met het koken van de kip. Dit doe je op bijna dezelfde manier als het bereiden van kippensoep. Alleen laat je het schenkelvlees achterwege.
Het koken van de kip
Leg de kip in de pan en vul deze met zoveel water dat de kip ruim onder water staat (+/- 2 liter). Voeg 10 gram zout toe aan het water. Breng het geheel aan de kook. Snijd in de tussentijd de ui in grove stukken en schraap de winterpeen (met een dunschiller gaat dit reuze snel!). Voor dit recept gebruik je de helft van de winterpeen, in blokjes gesneden. Ook 1 stengel bleekselderij en de prei snijd je fijn. Voeg aan de kip de gesneden winterpeen, selderij, de prei, ui, 2 laurierblaadjes, een theelepel peperkorrels, wat foelie en 4 takjes verse krulpeterselie toe. Laat het geheel minimaal 2 uur op een laag vuur pruttelen.
Het kalfsgehakt en de champignons
In de tussentijd maak je het gehakt op smaak met peper, zout en nootmuskaat en rol je er kleine balletjes van. Deze balletjes laat je de laatste 10 minuten met de kip meekoken. De champignons was je en snijd je in plakjes. Bak in een pan met wat olijfolie de champignons gaar. Voeg wat versgemalen zwarte peper toe en blus het af met een flinke scheut witte wijn. Laat de champignons in de wijn nog 5 minuten zacht pruttelen. Zet zowel de champignons als het vocht waarin ze zijn gebakken apart. Dit gebruik je straks allebei voor de saus.
De ragout
Wanneer de bouillon 1,5 uur heeft geprutteld, kan al het vlees eruit. Haal het vlees van het bot, snijd de kip en en gehaktballetjes in kleine stukjes en leg dit apart. Zeef vervolgens de bouillon (niet boven het afvoerputje, maar boven een andere pan… deze bouillon vormt namelijk de basis voor de ragout!) Zet een nieuwe pan op het vuur en laat hierin de boter smelten (niet bruin laten worden). Wanneer de boter gesmolten is, zet je het vuur uit en voeg je al roerend met een garde de bloem toe (zo maak je een roux). Zet de pan weer op een laag vuur en voeg vervolgens al roerend de (warme) bouillon toe. De saus maak je vervolgens af met het nat van de champignons, de room en de eierdooier. Voeg naar smaak het citroensap toe (doe dit in kleine scheutjes en proef in de tussentijd zodat de ragout niet te zuur wordt). En maak het geheel eventueel af met nog wat peper en zout.
Het klein gesneden vlees verwarm je nog een paar minuten in de saus en klaar is de Oud Hollandse ragout van kip. Smullen maar!