Oma’s hutspot

hutspot
Stamppotten zoals boerenkool en hutspot zijn typisch Nederlandse wintergerechten. Dit oud Hollandse recept is makkelijk en smaakt verrukkelijk. Het geheim? De aardappels en wortels niet koken in water, maar in (runder)bouillon.

Wat heb je nodig voor ouderwetse hutspot (voor 4 à 5 personen)?

– 1250 gram wortels (winterpeen)
– 1250 gram kruimige aardappels
– 300 gram uien
– 750 ml. (runder)bouillon
– 80 gram (room)boter
– een stamppotstamper

Hoe maak je het klaar?

Rasp de winterpeen en snijd deze in gelijke reepjes. Schil de aardappels en snijd ze in tweeën. Snipper de uien en voeg alles bij elkaar in een ruime pan. Voeg nu de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat het 20 minuten zachtjes pruttelen. Wanneer alles gaar is, giet je het kookvocht af (in een bakje, je hebt het dadelijk nog nodig). Voeg nu de boter toe en stamp het geheel goed door elkaar met een stamper. Om het smeuïger te maken, kun je wat kookvocht tijdens het stampen toevoegen.

En klaar is de hutspot, smullen maar!

Hutspot smaakt heerlijke met bijvoorbeeld draadjesvlees of een gehaktbal.

Over Kokende Oma

Recepten uit grootmoeders tijd
Dit bericht is geplaatst in Herfst, Recepten, Winter met de tags , , . Bookmark de permalink.