Oud Hollandse hachee

hache

Ouderwetse “hâché” is een heerlijk gerecht voor in de winter! Je maakt de hachee klaar met runderlappen die heerlijk mals worden na een paar uur pruttelen. Je kunt het gerecht direct na bereiden opsmikkelen, dan is het al goed op smaak. Laat je het bereid en wel een nachtje staan (gekoeld), dan wordt de smaak ervan nóg lekkerder.

Dit recept is voldoende voor 4 personen.

Wat heb je nodig voor ouderwetse hachee?

– 400 gram runderlappen
– 8 deciliter (rundvlees) bouillon
– 0,5 deciliter azijn
– 1 ui (rood of wit)
– 40 gram (room)boter
– 1 volle theelepel Maïzena
– 2 blaadjes laurier, 4 kruidnagels, peper en zout
– 1 schepje suiker
– Maggi

Bereidingstijd:

Met het voorbereiden van dit gerecht ben je zo’n 15 minuten kwijt. Vervolgens laat je het vlees 2,5 uur pruttelen op een laag vuur en ben je daarna nog een paar minuutjes kwijt aan het binden van de saus.

Hoe maak je het klaar?

Je begint met het vlees. Dit snijd je (wanneer het nog niet is voorgesneden) in blokjes. Deze blokjes wrijf je in met (vers gemalen) peper en zout. Vervolgens snijd je de ui. En je zorgt ervoor dat er 8 deciliter warme bouillon klaar staat. Het vlees braad je in een braadpan kort in wat (room)boter aan, samen met de ui. Vervolgens voeg je de laurier, kruidnagels, schepje suiker, azijn en de bouillon toe en brengt dit aan de kook. Het geheel laat je 2,5 uur op een laag vuur én met het deksel op de pan zachtjes gaar pruttelen. Je hoeft in die 2,5 uur verder niks te doen, behalve te genieten van de heerlijke geur die langzaam je hele huis vult.

De saus binden

Na 2,5 uur pruttelen is de hachee gaar. Je kunt nu de saus binden (hiervoor hoef je het vlees niet uit de pan te halen) door in een klein kopje de Maïzena met een klein scheutje water aan te lengen en dit prutje door de saus te roeren. Goed blijven roeren tot de saus gebonden is. Als je het lekker vindt, kun je de hachee nog verder op smaak brengen met zout, peper en een beetje Maggi.

Eet smakelijk!

Hachee eet je met puree of rijst en smaakt heerlijk met rodekool.

Over Kokende Oma

Recepten uit grootmoeders tijd
Dit bericht is geplaatst in Hoofdgerechten, Recepten met de tags , , . Bookmark de permalink.