Herfst! Tijd voor een wandeling door het goudomrande bos op zoek naar beukennootjes, paddenstoelen en kastanjes. Daar krijg je toch trek van? Hoe lekker is het om na zo’n heerlijke wandeling op de bank te kruipen met een kom zelfgemaakte pompoensoep. Zeker wanneer je wat gerookte spek aan de soep toevoegt, krijgt de soep een krachtige bite.
Dit familierecept is een soort “zwaan-kleef-aan soep”. In de loop der jaren zijn er steeds meer ingrediënten aan toegevoegd. Wat ervoor zorgt dat de soep verre van weeïg smaakt (wat pompoensoep nog wel eens kan doen). Het resultaat: een echte krachtige wintersoep!
Wat heb je nodig voor deze krachtige pompoensoep?
– 1 hele biologische pompoen of een groot stuk pompoen (ongeveer 1 kilo vruchtvlees), in stukken gesneden
– 1 groentebouillonblokje opgelost in 500 ml. warm water
– 200 gram magere gerookte spekreepjes
– 1 sinaasappel
– een theelepel gemalen komijnzaad (djinten)
– verse fijn gesneden gember (+/- 1 cm.)
– 1 rode ui, gesnipperd
– 1 teentje knoflook, fijn gesneden
– 3 blaadjes laurier
– verse zwarte peper en zout
– scheutje olijfolie
– eventueel een schepje crème fraîche
Hoe maak je de soep klaar?
Moderne snufjes zoals een magnetron en staafmixer maken dit ouderwetse recept nog gemakkelijker om klaar te maken. Wist je bijvoorbeeld dat wanneer je de schil van een pompoen zachter wilt krijgen (zodat het makkelijker te snijden is), je de pompoen 1 minuut in de magnetron op 900 watt legt? Gebruik je een hele pompoen, prik er dan wat gaten in (anders is er kans op ontploffingsgevaar!).
Fruit de ui met de knoflook, de gember en de djinten in een scheutje olijfolie tot de ui er glazig uit ziet. Let erop dat de ui én de knoflook niet bruin worden. Dit geeft de soep een totaal andere smaak (niet lekker). Goed roeren dus tijdens het fruiten. Voeg de spekreepjes toe (als je voor de vegetarische versie gaat, doe je dit uiteraard niet) en laat deze een paar minuten mee pruttelen. Voeg nu de pompoen toe en laat deze 2 minuten mee bakken, al omspatelend. Vervolgens pers je de sinaasappel uit en voeg je het sap toe, de laurierblaadjes en de groentebouillon. Laat nu het geheel 10 à 15 minuten (afhankelijk van de hoeveelheid pompoen) pruttelen op een laag vuur met het deksel op de pan. Kijk af en toe of de pompoen niet droog kookt. Is dit het geval, voeg dan nog een scheutje bouillon toe.
Check of de pompoen gaar is door er met een vork in te prikken. Gaat dit gemakkelijk, dan is de soep klaar om te pureren. Vergeet voordat je gaat pureren niet om de laurierblaadjes eruit te halen! Die zijn namelijk niet “pureerbaar” en zorgen voor kleine harde stukjes in de soep en dat is zonde.
Het verfijnen van de pompoensoep
Nu is de soep zo goed als klaar en komt het aan op het verfijnen. Je kunt de soep zo dik of dun maken als je zelf lekker vindt. Leng hem naar smaak aan met wat extra groentebouillon. Je kunt nu ook naar eigen smaak vers gemalen zwarte peper, zout en eventueel nog wat djinten en/of wat crème fraîche toevoegen. Nog even mixen en klaar is Kees!
Een krachtige pompoensoep om je vingers bij af te likken.
Je kunt de soep ook heel goed in kleinere porties invriezen om er op een later tijdstip nog van te genieten.
Zin in soep, maar geen trek in pompoen? Dan is oma’s rijkgevulde kippensoep misschien wel wat voor jou!