Mijn oma had vroeger in de tuin konijnen. De exemplaren met naam waren om te knuffelen. En de exemplaren zonder naam? Juist! Die waren om op te eten. 4 dochters had mijn oma. En die wisten dat allemaal. Dat was niet zielig, nee. Konijn zoals mijn oma dat klaarmaakte was juist lekker! Sterker nog; het was het lievelingseten van mijn moeder.
En dus wil ik thuis ook eens konijn klaarmaken. Traditioneel volgens Limburgs recept. Wanneer ik aan mijn liefde voorstel dat hij ‘het konijn’ gaat kopen bij de poelier, kijkt mijn dochter van 2 mij met grote, verwachtingsvolle ogen aan! “Konijn”, roept zij uit, “echt waar?!”
Ik besef gelijk dat zij niet denkt aan een gevild konijn, maar aan eentje met een hoog aaibaarheidsgehalte. En daarom laat ik – zwakkeling – maar in het midden wat er verder met ‘het konijn’ gaat gebeuren. Ze heeft er gelukkig niet meer naar gevraagd…
Wat heb je nodig voor Limburgs konijn?
– 1 konijn (wild of tam)
– azijn
– (room)boter
– zwarte peperkorrels
– 4 laurierbladeren
– 6 kruidnagels
– 2 grote uien
– 3 sjalotjes
– 3 grote wortels
– 1 selderijknol
– verse peterselie
– fijne suiker
Het voorwerk kost het meeste tijd, want het konijn ligt 2 dagen in de marinade! Daarna ben je nog 1,5 uur kwijt aan het braden van het konijn. Veel tijd dus, maar zeker het wachten waard. Het lange marineren maakt het konijn uniek van smaak!
Hoe maak je het konijn volgens Limburgs recept klaar?
Je start met de marinade. Schraap de wortels en snijd ze in plakjes. Snijd vervolgens ook de uien en de selderijknol in grove stukken. Maak met 2 delen azijn en 1 deel water een marinade waar je het konijn in legt. Zorg dat het konijn zo goed als onder ligt. Verdeel de kruiden, 1 theelepel peperkorrels, de wortel, de uien en de selderijknol over het konijn. Dek het geheel af met folie en zet het voor 2 dagen in de koeling. Keer na 1 dag het konijn, zodat beide zijden goed gemarineerd raken.
Het braden van het konijn
Haal het vlees uit de marinade en laat het heel goed uitlekken. Braad het konijn in een ruime braadpan met (room)boter aan alle kanten bruin. Snijd de sjalotjes klein en braad deze nog even mee voordat je de rest van de marinade toevoegt (inclusief alle ingrediënten uit de marinade). Laat het geheel 1,5 uur pruttelen op een laag vuur. Test na 1,5 uur stoven of het vlees echt goed gaar is. Nu haal je het vlees uit de pan en zeef je de marinade. Het vocht doe je terug in de pan en je voegt hier (naar smaak) fijne suiker aan toe. Eventueel kun je het nog wat inbinden met Maïzena.
Konijn is licht van smaak en past goed met krielaardappeltjes en groene asperges of met sperzieboontjes.