Oma’s zelfgemaakte aardbeienjam

aardbeienjam

Er zijn weer volop Hollandse aardbeien te krijgen en dus ben ik op zoek gegaan naar een goed recept voor zelfgemaakte aardbeienjam. Natuurlijk zijn er in de winkel heerlijke jams te koop, maar ik wil me er toch eens aan wagen het zelf te maken.

Tijdens mij zoektocht tussen de recepten stuit ik op een ietwat gedateerde tekst. “Een huisvrouw, die zich tijd en moeite getroost, om zelf wat jam te maken, bereidt haar gezin en haar gasten produkten, die veel smakelijker zijn dan wat er op dat gebied in den handel wordt gebracht.” (Recepten van de Huishoudschool Den Haag, 1934). Ik hoop dat ik het – na afloop van dit project – hier roerend mee eens ben!

Bij het maken van jam is het belangrijk dat de vruchten voldoende pectine bevatten. Aardbeien bevatten weinig pectine. Het is dan ook verstandig om de jam te maken met geleisuiker in plaats van kristalsuiker. Aan deze suiker is al pectine en citroenzuur toegevoegd. Dat is een beetje smokkelen, want in de tijd van mijn oma was er nog geen geleisuiker… Je kunt er ook voor kiezen om de aardbeien te mixen met andere vruchten (zoals rabarber, bessen of frambozen), dan is kristalsuiker en wat water met citroensap voldoende om de jam te maken.

Wat heb je nodig voor zelfgemaakte aardbeienjam

– 2 à 3 weckpotjes (met zo’n rubberen ring erbij) of jampotten
– 750 gram verse aardbeien
– 250 ml. bessensap
– 300 gram geleisuiker speciaal (hiermee maak je jam die friszoet van smaak is)

Het steriliseren van de weckpotten
Wil je de jam enige tijd bewaren, dan is het belangrijk om te weckpotten te steriliseren. Om dit te doen, zet je een ruime pan met water op het vuur. In de tussentijd was je de weckpotjes grondig af in een sopje. Wanneer het water kookt, zet je de weckpotten op zijn kop in het water. Ook de rubberen ringen leg je in het kokende water. Laat dit 10 minuten rustig koken. Pak een schone theedoek waarop je de weckpotten laat uitlekken.

Het maken van de jam

Het maken van de jam is een fluitje van een cent. Je brengt in een pan het bessensap aan de kook en voegt de gewassen (en in vieren gesneden) aardbeien (waarvan je ook het kroontje hebt verwijderd) toe. Dit laat je 5 minuten koken (zonder het deksel op de pan) tot je ziet dat het flink inkookt.

Meten is weten

Het is handig wanneer je bij het begin met een houten spatel meet hoeveel vloeistof er in de pan zit. Na minimaal 5 minuten meet je weer en kun je zien of je op 2/3 zit. Voeg nu de geleisuiker toe en laat het geheel snel inkoken tot dikke jam (zo’n 4 tot 5 minuten). Je kunt de dikte checken door een druppel op een koud bord te laten vallen. Wanneer het druppeltje op het bord niet snel uiteen vloeit, is de jam op de juiste dikte.

De jampot

Doe de jam zo heet mogelijk in de weckpotten. Het is handig om hiervoor een trechter te gebruiken. Doe de ring op zijn plek en sluit de pot af. Nu zet je de pot minimaal 5 minuten op zijn kop en laat de potjes daarna geheel afkoelen.

Zin in wat anders lekkers? Maak eens drie-in-de-pan!

Over Kokende Oma

Recepten uit grootmoeders tijd
Dit bericht is geplaatst in Bijgerechten, Lunchgerechten, Recepten met de tags , . Bookmark de permalink.