Aspergesoep

asperges

Niks is lekkerder dan asperges, vers van het land, gekocht bij de aspergeboer! Wanneer je toch asperges gaat eten, maak dan met wat meer bouillon gelijk een heerlijke, licht gebonden aspergesoep. Twee vliegen in één klap. En niet eens zoveel werk meer. Je kunt natuurlijk ook alleen aspergesoep maken. Met dit recept heb je ongeveer 2,5 liter aspergesoep. Goed voor 10 koppen soep.

Wat heb je nodig voor licht gebonden aspergesoep?
– 200 gram asperges (of meer als je meer vulling wilt)
– 3 liter bouillon (van 5 bouillonblokjes)
– 50 gram boter
– 50 gram bloem
– 1/2 dl. room
– een eierdooier
– nootmuskaat
– verse peterselie

Hoe maak je de aspergesoep klaar?
Was en schil de asperges (klik hier voor de juiste techniek) en breng in een pan het water, samen met de schillen en de bouillonblokjes aan de kook. Eet je ook asperges als hoofdgerecht? Gebruik dan alle schillen. Hoe meer schillen, hoe krachtiger de smaak van de soep. Je kunt de geschilde asperges totdat je ze gebruikt in koud water leggen. Dit voorkomt dat ze uitdrogen. Kook de schillen 10 minuten en verwijder ze daarna uit de pan. Laat nu de asperges 5 minuten meekoken en nog 10 minuten met de warmtebron uit gaar worden. Haal de asperges vervolgens uit de pan en snijd ze in kleine stukjes. Zeef de bouillon, zodat je zeker weet dat alle schillen uit de soep verwijderd zijn. Zet de bouillon even apart en smelt nu de boter in de pan. Wanneer de boter gesmolten is, voeg je wat nootmuskaat toe en de bloem. Goed met een garde roeren en vervolgens langzaam de bouillon toevoegen. Je kunt nu de soep afmaken met een eierdooier, de room en nog wat verse peterselie

Gebonden soep
Wil je de soep meer gebonden? Dan voeg je na het maken van de roux (het mengsel van bloem en boter) minder bouillon toe dan hierboven beschreven.

Zin in een ander soepje? Kook ook eens oma’s rijkgevulde kippensoep!

Over Kokende Oma

Recepten uit grootmoeders tijd
Dit bericht is geplaatst in Recepten, Soep met de tags , , . Bookmark de permalink.