“Hazenpeper met koek”

hazepeper

Het geheim van deze hazenpeper is de ontbijtkoek die erin verstopt zit!

Het geeft dit gerecht zijn unieke smaak én het bindt ook meteen het braadvocht. Twee vliegen in één klap!

Dit recept is voor 6 grote eters (en voor een kleine ‘left over’ de dag erna).

Wat heb je nodig:

 • 1 grote haas of;
 • 2,5 kilo hazenbouten
 • 1 kilo witte uien, gesneden
 • 15 kruidnagelen
 • 2 grote laurierbladeren
 • 2 volle lepels zilveruitjes
 • zwarte peper (liefst versgemalen) en zout
 • een paar flinke scheuten azijn
 • ontbijtkoek (hoeveelheid naar wens, maar minstens 1/4 deel van een heel pak)
 • 1 fles (niet al te slechte) rode wijn
 • (room)boter om in te braden
 • grote braadpan

Bereidingstijd: 20 minuten voor de marinade, 12 uur marineren van tevoren en 3 uur pruttelen op het fornuis op de dag zelf.

Hoe maak je het klaar?
Hazenpeper heeft een goede voorbereiding nodig. Allereerst ga je op jacht naar de haas. Dit kan in het veld, bij de poelier of in de diepvries bij een groothandel (misschien vloeken in de kerk, maar bij gebrek aan optie 1 en 2 een goed alternatief).

Marinade
Vervolgens ga je aan de slag met de haas en de marinade. De haas vindt het heerlijk om een hele nacht (en het liefst meer dan 12 uur) in de marinade te liggen, dan wordt hij niet te taai tijdens het braden en pruttelen en wordt hij krachtig van smaak.

Leg de stukken haas op een plank en smeer ze goed in met peper en zout. Pak de grote braadpan en wissel steeds het volgende af; haas, twee handen vol ui, wat kruidnagels, haas, ui, kruidnagels. Tot alle haas in de pan ligt. Eindig met een laag ui. Steek de laurierblaadjes ergens tussen de haas. Giet vervolgens de hele fles wijn over de haas en voeg een paar scheuten azijn toe. Aftoppen met de zilveruitjes en voilá de marinade is klaar.

De haas kan nu een nachtje de koelkast in (of bij vrieskou in de schuur).

Haas braden & pruttelen
Wanneer de haas de nacht in de marinade heeft doorgebracht, is het tijd voor het braden en pruttelen. Haal alle stukken haas uit de marinade en schenk (bij gebruik van dezelfde pan) de marinade tijdelijk in een andere kom/pan. De hazenpeper wordt het lekkerst wanneer je alle stukken even kort aanbraadt in (room)boter. Vervolgens voeg je de marinade weer toe aan de haas en dit geheel laat je zo’n 3 uur pruttelen. Vergeet niet af en toe om te scheppen, zodat alle stukken haas even gaar worden. De haas is klaar wanneer het vlees zo mals is dat het gemakkelijk van het bot los komt.

Hazenpeper
En dan de ‘grand finale’! Neem alle stukken haas uit de pan en haal het vlees van het bot. De botten gooi je weg en de stukken vlees snijd je klein. Vervolgens ga je aan de slag met de marinade. Verwijder eerst de laurierblaadjes (zo voorkom je irritant harde stukjes fijngemalen laurier in de saus, weet ik uit eigen ervaring) en pak een staafmixer (die hadden ze natuurlijk nog niet in oma’s tijd, maar vergroot wel het gemak en zorgt voor een gladde saus!). Pureer nu de saus fijn, voeg de (plakken) ontbijtkoek toe tot de saus een fijne dikte heeft bereikt. Nu is de saus klaar voor de haas. Maak het geheel naar smaak af met zout&peper. En tadaaa, daar is de hazenpeper!

Hazenpeper smaakt heerlijk met “oma’s puree”, spruiten en “doordrenkte stoofperen”. Binnenkort ook te vinden bij Kokende Oma

Over Kokende Oma

Recepten uit grootmoeders tijd
Dit bericht is geplaatst in Hoofdgerechten, Recepten met de tags , , . Bookmark de permalink.