“Natte appeltaart”

natte_appeltaart

Deze appeltaart wordt gemaakt met gekookte appels, is makkelijk te maken en smaakt verrukkelijk!

Citroen-suikerwater is het toverwoord wat deze appeltaart zo heerlijk maakt!

Dit recept is voor een springvorm met een doorsnee van +/- 20 cm. Wil je een grotere taart (24 cm) verdubbel dan de hoeveelheden van het deeg en schil 2 appels extra.

Wat heb je nodig:
Voor het deeg:
– 150 gram bloem
– 100 gram (room)boter (en nog een beetje om de vorm mee in te vetten)
– 60 gram (licht bruine) basterdsuiker
– 1 ei
– snufje zout
Voor de vulling:
– 6 grote zure appels (Goudreinetten zijn toppers)
– 60 gram suiker
– 60 gram krenten
– 1 citroen; het sap en de schil ervan
– een beetje water (max. 150 cc.)

Bereidingstijd: het schilwerk van de appels is het meeste werk, dus als je dat achter de rug hebt (of uitbesteedt aan iemand anders in huis…), ben je nog zo’n 15 minuten bezig met het koken van de appels en het deeg. De appeltaart heeft 45 minuten in de oven nodig om gaar en bruin te worden.

Hoe maak je het klaar?
Je start met het schillen van de appels. Handig is om de klokhuizen eerst te verwijderen met een appelboor, dan te schillen en vervolgens de appels in schijfjes te snijden. Maak deze schijfjes niet al te dun, anders koken ze tot moes. Een halve cm. is een prima dikte. Was de krenten onder de kraan, dep ze af en meng ze met de appels. Zet de oven aan op 175 graden.

Het koken van de appels
Met een rasp haal je vervolgens de schil van de citroen en daarna pers je het sap. Dit sap meng je in een (grote) pan met de suiker en het water. Breng dit aan de kook en voeg snel de appels & krenten toe. Het geheel kook je zo’n 5 minuten. Vergeet niet de appels om te scheppen (anders veranderen de onderste appels in moes en de bovenste blijven hard, weet ik uit eigen ervaring…). Schep de appels & krenten uit de pan en laat het vocht verder inkoken tot een dikke siroop.

Het deeg
Klop het ei los en gebruik 3/4 deel – samen met bovenstaande ingrediĆ«nten voor het deeg – het deeg. Je kunt dit prima met je handen doen (vergeet van tevoren niet je ring(en) af te doen, scheelt wat boenwerk!). Het deeg mengt tijdens het kneden snel tot een mooi geheel. Haal 1/4 deel van het deeg af en bewaar dit apart (voor de reepjes over de taart). De rest kun je nu gaan uitrollen.

De springvorm
Een met bloem bestoven werkblad en deegroller zorgen ervoor dat het deeg niet blijft plakken. Plakt het deeg sowieso teveel, voeg dan nog wat extra bloem toe. Mocht het rollen echt niet lukken en je wordt er agressief van, dan kun je ook het deeg in de (ingevette) springvorm ‘kneden’ en hem zo bekleden. Scheelt veel frustratie en het eindresultaat verschilt niet veel. Bekleed ook de randen van de springvorm met het deeg.

Vul de gevoerde springvorm met het afgekoelde appelmengsel en giet de (dikke) siroop er overeen. Maak nu van de rest van het deeg reepjes die je ruitsgewijs over de taart legt. De randen van de taart klap je wat naar binnen toe. Als laatste bestrijk je het deeg met het restant van het geklopte ei.

Schuif de taart in de oven, 45 minuten wachten, even laten afkoelen en smullen maar!

Over Kokende Oma

Recepten uit grootmoeders tijd
Dit bericht is geplaatst in Gebak&taarten, Recepten met de tags , . Bookmark de permalink.