“Oma’s rode kool met appeltjes”

Diptic-rodekool
Het toverwoord van deze “roode kool” uit grootmoeders tijd is geduld!

Zie jij ook wel eens zo’n hele kool liggen bij de groenteboer of in de supermarkt en grijp je dan toch naar het zakje ‘kant en klaar’ wat er vlakbij ligt? Of naar een pot met rode kool? Niet doen! Pak een echte, verse rode kool en kook dit heerlijke recept. Het duurt even voordat het klaar is, maar voor het grootste gedeelte doet de kool dit zelfstandig en kun je zelf wat anders doen.

Dit recept is voor ongeveer 1 kilo rode kool. Ruim voldoende voor 4 personen als bijgerecht. Of je stopt wat in de vriezer.

Wat heb je nodig:
– 1 hele rode kool
– 3/4 dl. azijn
– 3 zure appels (Goudreinetten)
– 40 gram suiker
– 6 kruidnagels
– 40 gram (room) boter
– 1 theelepel Maïzena
– zout

Bereidingstijd: Nadat je de kool hebt gesneden en op het vuur hebt gezet, is de kooktijd ongeveer 2 uur.

Hoe maak je het klaar?
Je begint dit recept door de onderkant van de kool af te snijden. Vervolgens snijd je de kool in reepjes (zo fijn mogelijk) en spoel je deze koolsnippers goed af onder de kraan. Samen met het schillen en in blokjes snijden van de appels (wat je vervolgens doet) is dit meteen het ‘zwaarste’ werk van dit recept.

Het koken van de rode kool
Zet een grote pan op het vuur en vul deze met de azijn, 20 gram (room)boter, de kruidnagels, de suiker en een snufje zout en voeg een bodempje water toe. Vul nu de pan verder met de rode kool en leg daar bovenop de appelblokjes. Breng het geheel aan de kook. Hierna kun je een boekje pakken (of iets anders nuttigs doen), want gedurende 2 uur laat je het geheel op een laag vuur pruttelen en hoef je maar af en toe in de pan te kijken en de kool met de appels om te scheppen.

De rode kool is gaar
Na 2 uur kijk je of de rode kool gaar is. Vervolgens voeg je het restant van de (room)boter toe (20 gram) en stoof je de kool nog 5 minuten op middelmatig vuur. Goed omscheppen tijdens het stoven. Is de kool wat aan de natte kant, dan los je (in een kopje) 1 lepel Maïzena op in een beetje water (verhouding 1:2) en voeg je dit al roerende toe aan de kool. Dit bindt het vocht, zodat het wat minder waterig wordt.

Zout
De rode kool is nu heerlijk op smaak en proef je subtiel de appeltjes. Mocht je er behoefte aan hebben, dan kun je naar smaak nog wat zout en/of peper toevoegen. Maar in principe hoeft dit niet. De rode kool is namelijk vaak een bijgerecht van krachtige vleesgerechten en het is dan ook fijn wanneer hij ‘zacht’ van smaak blijft.

Combineer de rode kool met Oma’s hazepeper met koek!

Over Kokende Oma

Recepten uit grootmoeders tijd
Dit bericht is geplaatst in Bijgerechten, Groente, Recepten met de tags , , . Bookmark de permalink.