Oma’s zelfgemaakte abrikozenjam

abrikozen

Oké, je hebt in de supermarkt ruim keus uit verschillende soorten jam met verschillende kwaliteiten. Een potje is zo in je karretje gezet, dus waarom zou je de moeite doen om zelf jam te maken? Omdat zelfgemaakte jam zo gruwelijk lekker smaakt!

Boterhammen, beschuitjes, flensjes, overal smeren wij sinds afgelopen week de zelfgemaakte aardbeienjam op. De potjes vliegen er in razend tempo doorheen. Het is dan ook de hoogste tijd voor een nieuwe voorraad met een nieuwe smaak; abrikozenjam. Een kilo abrikozen is goed voor 3 à 4 (kleine) potjes jam en is in dit seizoen gauw gekocht.

Het geheim van goede abrikozenjam, zit hem in de pit! Ik lees in meerdere recepten dat je de pitten van de abrikozen in een katoenen lapje bijeen bindt om vervolgens mee te koken met de jam. Ik denk aan mijn fris geurende katoenen theedoeken en gelijk trekt een wasmiddelsmaak door mijn mond. Hmmm, een niet vers gewassen lapje uit de garage dan maar? Brrrr, dat heeft vast een nog viezere smaak tot gevolg. Ik besluit ieder risico op jam met bijsmaak te vermijden en werp de pitten los in de jam. Met (denk ik) hetzelfde resultaat; een heerlijke jam. Wel de pitten even tellen, voordat er eentje in de jampot verstopt zit!

Wat heb je nodig voor abrikozenjam?

– 1 kilo abrikozen
– sap van 1 citroen
– 400 gram geleisuiker speciaal

Hoe maak je de jam klaar?

Je start met het steriliseren van de weckpotjes (zie hieronder beschreven). Daarna schil je de abrikozen en snijd je het vruchtvlees in kleine stukjes. Gooi de pitten niet weg, je gebruikt er 7 voor in de jam straks. Pers daarna 1 citroen uit en doe het sap in een pannetje. Breng in het pannetje het sap met het vruchtvlees aan de kook. Voeg de abrikozenpitten toe en laat de jam zo’n 10 minuten rustig pruttelen. Vervolgens voeg je de geleisuiker toe en laat je het geheel nog 5 minuten doorkoken.

Het steriliseren van de weckpotten

Wil je de jam wat langer bewaren, dan is het belangrijk om te weckpotten te steriliseren. Om dit te doen, zet je een ruime pan met water op het vuur. In de tussentijd was je de weckpotten heel goed af met wat afwasmiddel. Wanneer het water kookt, zet je de weckpotten op zijn kop in het water. Ook de rubberen ringen leg je in het kokende water. Laat dit 10 minuten rustig koken. Pak een schone theedoek waarop je de weckpotten laat uitlekken.

De abrikozenjam

Je kunt checken of de jam op de juiste dikte is, door een druppel op een koud bord te laten vallen. Wanneer het druppeltje op het bord niet snel uiteen vloeit, is de jam op de juiste dikte. Vul de potjes met de jam, sluit ze af met de rubberen ring ertussen en zet ze minimaal 5 minuten op zijn kop. Daarna de jam geheel af laten koelen. Jam afgesloten in goed steriele potjes blijft wel een jaar goed.

Zin in aardbeienjam? Ook dat recept vind je bij Kokende Oma!

Over Kokende Oma

Recepten uit grootmoeders tijd
Dit bericht is geplaatst in Bijgerechten, Recepten met de tags , , . Bookmark de permalink.