Stamppot van boerenkool

boerenkool
In de winter gaat er niks boven een dampend bord met heerlijke stamppot van boerenkool. Het geheim van oma wat deze boerenkool zo smakelijk maakt? Een klein scheutje azijn, niet teveel aardappels en voldoende zout.

Wat heb je nodig voor stamppot van boerenkool (4 personen)?

– 500 gram fijngesneden boerenkool
– 800 gram kruimige aardappels
– 200 gram gerookte spekreepjes
– 10 gram zout
– versgemalen peper
– klein scheutje azijn
– een stamppotstamper

Hoe maak je de stamppot van boerenkool klaar

Schil de aardappels en snijd ze in vieren. Leg ze in een grote pan, gevuld met een flinke laag water (zodat de aardappels bijna onder staan) voorzien van het zout. Hier bovenop leg je de boerenkool. Breng het geheel aan de kook en laat het (met het deksel op de pan) minstens 25 minuten zachtjes gaar koken. Prik in de aardappels om te kijken of ze gaar zijn. Dan vallen ze gemakkelijk uit elkaar. In de tussentijd braad je de spekreepjes aan (ongeveer 5 minuten).

Het stampen van de boerenkool

Zijn de aardappels gaar? Dan ben je klaar om de boerenkool te stampen. Giet hiervoor eerst het kookvocht af en vang dit op in een bakje. Je gebruikt het dadelijk om de stamppot wat smeuïger mee te maken. Stamp nu met een stamppotstamper het geheel goed fijn. Giet er een scheutje azijn doorheen en eventueel (wanneer het geheel te droog is) nog wat van het kookvocht. Spekreepjes er doorheen en klaar ben je. Je kunt wanneer je dat lekker vindt de stamppot nog wat meer smaak geven door wat versgemalen peper toe te voegen.

Eet smakelijk!

Boerenkool stamppot smaakt heerlijk met wat gebakken uitjes, een rookworst of wat zuur erbij.

Over Kokende Oma

Recepten uit grootmoeders tijd
Dit bericht is geplaatst in Herfst, Recepten, Winter met de tags , , . Bookmark de permalink.