De lekkerste erwtensoep is die van oma Marga. Nog niet in een kookboek te vinden, want het recept werd van moeder op zoon en dochter in de familie doorgegeven. Gemaakt met veel aandacht en liefde en dat proef je! Guur weer doet mij verlangen naar een kom van deze dampende erwtensoep.
Wat heb je nodig voor een grote pan oma’s erwtensoep?
– Een hele grote pan
– 1 zak spliterwten
– 1 zak groene erwten
– 1 kilo schouderkarbonade
– 1 kilo prei (schoonmaken en in ringetjes snijden)
– 2 grote winterwortels
– bladpeterselie (een hele bos)
– bouillonblokjes
– 2 of 3 grote uien
– zout & peper
– 3 rookworsten
Hoe maak je de erwtensoep klaar?
De avond van tevoren was je de erwten en zet je ze in water om te weken.
Op de dag zelf rasp je de winterwortels en kook je de erwten – samen met 2 bouillonblokjes – en de wortelrasp – zachtjes tot pap. Als het pap is en je houdt niet zoveel van de velletjes van de erwten, dan kun je de erwtenpap even met de staafmixer fijner maken. Goed roeren kan ook.
In de tussentijd maak je ook bouillon van de schouderkarbonade. Dit doe je door de karbonade te koken in water samen met de uien, wat zout en peper. Je kookt de karbonade totdat het vlees gemakkelijk van het bot valt (afhankelijk van de dikte van het vlees zo’n 3 kwartier tot 1 uur). Als het vlees makkelijk van het bot los laat, haal je het uit de bouillon. Verwijder het bot en snijd het vlees fijn. De bouillon zeef je en voeg je toe aan de erwtenpap, samen met de prei (in ringetjes gesneden) en laat je dit verder pruttelen totdat ook de prei goed gaar is (ongeveer 20 minuten). Proef de soep; vind je hem te flauw dan kun je nog een (of twee) bouillonblokje toevoegen. Let erop dat je de soep niet te zout maakt. De worst die je straks nog toevoegt, geeft ook zout af aan de soep.
Tot slot snijd je de worsten in plakjes en voeg deze samen met het andere vlees en de fijngehakte peterselie toe aan de soep. De soep hoeft nu niet meer op het vuur te staan.
Dé tip van oma Marga die van groot belang is wanneer je de soep niet gelijk op eet: laat de soep goed afkoelen. Zonder deksel! Of met het deksel er half op. En vergeet niet af en toe te roeren. Doe je dit niet, dan gaat de hele handel gisten en kun je de soep weggooien. En geloof me, dat is oma Marga ook al een keer overkomen. Zonde! Afkoelen doe je door de pan in koud water te zetten of in een (koud) schuurtje. En vergeet niet af en toe te roeren.
Je kunt de soep in porties invriezen om op een later moment weer op te warmen.
Zin in een ander soepje? Probeer ook eens de krachtige pompoensoep!