Oma’s volkoren pannenkoeken

pannenkoeken

Laat je niet afschrikken door het woord ‘volkoren’, deze pannenkoeken smaken erg luchtig en lekker!

Vroeger voegde men aan de pannenkoeken ook gist toe. Persoonlijk vind ik de pannenkoeken dan heel machtig worden. Zeker als lunchgerecht. Gist stop ik er dus niet in, wat dan wel?

Wat heb je nodig voor oma’s volkoren pannenkoeken?
– 100 gram bloem
– 100 gram volkorenmeel
– 600 ml. melk (500 ml. kan ook, dan wordt het beslag wat dikker)
– 1 ei
– snufje zout
– zonnebloemolie om in te bakken

Hoe maak je de pannenkoeken klaar?
In een beslagkom meng je 100 gram bloem met 100 gram volkorenmeel met 1 ei, het snufje zout en de melk. Even goed mixen met garde of mixer tot alle klonten zijn verdwenen (die zijn echt niet lekker in je pannenkoek). Vervolgens verhit je een koekenpan goed heet. Heb je een RVS pan, verhit dan de pan totdat hij goed heet is en een dupppeltje water – wanneer je dit erin laat vallen – er als een balletje in rond tolt. Schenk er een scheutje zonnebloemolie in en voeg een hoeveelheid van het beslag toe tot de hele bodem van de pan bedekt is met het beslag. Laat dit een paar minuten bakken op middelhoog vuur, tot de pannenkoek makkelijk loslaat en je hem om kunt draaien.

Het draaien van de pannenkoeken
Gevorderden kunnen de pannenkoek draaien in de lucht. Hiervoor handel je als volgt: schuif de pannenkoek losjes in de pan heen en weer. Werp nu de pannenkoek, hoppa, de lucht in. En zorg ervoor dat hij op de andere kant teruglandt in de pan! Je kunt een poging wagen? Ik houd het liever bij het omdraaien met een spatel. Nog een paar minuten op de andere kant en de pannenkoek is klaar. Voeg weer een scheutje zonnebloemolie toe en bak de rest van de pannenkoeken.

Lekker met jam, stroop of poedersuiker.

Zin in wat anders dan pannenkoeken voor de lunch? Wentelteefjes zijn ook zo gemaakt!

Over Kokende Oma

Recepten uit grootmoeders tijd
Dit bericht is geplaatst in Lunchgerechten, Recepten met de tags , , . Bookmark de permalink.