Broodschoteltje met appel

broodschoteltje
Iedere week kiezen we hier thuis een oud Hollands recept. Het liefst iets onbekends met een gekke naam, maar ook klassiekers die vroeger nou eenmaal lekkerder smaakten dan tegenwoordig uit pot en blik. Iedere week is het weer een uitdaging om een keuze te maken wat we willen testen. Vandaag maak ik de keuze voor een toetje; het broodschoteltje met appel.

Patatgeneratie vs het broodschotelje

Keuzes maken is niet zo’n mijn ding. Ik vind zoveel lekker en leuk, dat er altijd wel iets beters, leukers, smakelijkers op de loer ligt. Moeilijk om dan je keuze te maken. Het schijnt dat meer van mijn generatiegenoten (de patatgeneratie, hoe toepasselijk voor een kookblog) hier last van hebben. Opgegroeid met een beperkt keuzepalet weten we niet goed raad met alle keuzes van tegenwoordig. Zet mij in de rij bij de Starbucks en het koude zweet breekt me uit. Veel teveel mogelijkheden.

Broodschoteltje

“Vroeger was alles beter”, denk ik. Beperkte keuze, je deed óf dit óf dat en dat was het. Het klinkt mij heerlijk overzichtelijk in de oren. Daar wil ik naar terug. Ik ben dan ook ontzettend verbaasd wanneer ik in de oud Hollandse recepten voor pap (of toetjes met pap) duik. De keuze is reuze! Pap van roggemeel, rijstepap, vermicellipap, sagopap, lammetjespap, pap van tarwemeel, van boekweit en ga zo maar door. En van al die versies pap kun je ook een toetje maken – het schoteltje. Broodschotelje, tapiocaschoteltje, sagoschoteltje, vermicellischoteltje, maïzenaschoteltje (iew) en ga zo maar door. Het schoteltje (en papvariant) is de ouderwetse versie van de Amerikaanse crispy ontbijtgranen. De keuze is meer dan reuze. Hoezo was vroeger alles beter?

We wikken en wegen en nemen een beslissing: het broodschoteltje met appel! Een appeltaartje in miniformaat. Spijt hebben we niet!

Wat heb je nodig voor een broodschoteltje met appel?

– 200 gram oud brood (bruin of wit, wat je in huis hebt liggen)
– 250 ml. water
– 3 zure appels (bijvoorbeeld Goudrenetten)
– 100 gram suiker
– 1 volle theelepel kaneel
– wat zachte boter
– kleine vuurvaste ovenschaaltjes en een oven (of een crème brûlée brander, dan is het toetje nog sneller klaar)

Hoe maak je het broodschoteltje klaar?

Kook appelmoes van de geschilde en in stukken gesneden appels. Dit doe je door de appels in het water in 10 minuten tot moes te koken. Vergeet overigens bij het schillen niet het klokhuis te verwijderen. Zorg dat de appelmoes goed vochtig blijft (dus niet te dik wordt). Verwijder van het brood de korsten en scheur het in kleinere stukken. Wrijf met een houten lepel deze stukjes brood door de appelmoes en voeg 50 gram suiker toe. Meng het geheel goed. Heb je geen brandertje? Zet dan de oven aan op 200 graden. Vul de ovenvaste schaaltjes met het appel/broodmengsel, besmeer de bovenkant met de zachte boter. Strooi er vervolgens de rest van de suiker – waar je de kaneel doorheen hebt geroerd – overheen. Zet het schoteltje in de oven tot het korstje knapperig is. Of maak het korstje sneller knapperig door het crème brûlée brandertje erop te zetten.

Hoppa een soort van mini appeltaartje als toetje!

Zin in een ander toetje? Probeer eens drie-in-de-pan met een bolletje ijs erbij. En je kunt het broodschoteltje ook met andere vruchten maken. Bijvoorbeeld met rabarber in plaats van appelmoes.

Over Kokende Oma

Recepten uit grootmoeders tijd
Dit bericht is geplaatst in Recepten, Toetjes met de tags , , . Bookmark de permalink.