Limonadesiroop

limonadesiroop
Gek zijn wij op limonade. Met warm weer vliegt er zo een fles limonadesiroop per week doorheen. Maar wat zit er eigenlijk allemaal in zo’n fles? Wanneer ik het etiket bekijk, krijg ik een ‘Keuringsdienst van Waarde – gevoel’. Het is vast ook veel lekkerder om het zelf te maken!

oud hollandse limonadesiroop

Een oud Hollands recept voor limonadesiroop gemaakt van verse aardbeien is snel gevonden. De ingrediënten zijn eenvoudig naar het lijkt; aardbeien, heel veel aardbeien, suiker, nog meer suiker en citroenzuur. Een paar flessen om de limonadesiroop in te bewaren en klaar is kees.

Citroenzuur

Dacht ik. Want citroenzuur? Dat blijkt nog niet zo’n gemakkelijke aankoop. Supermarkt, kookwinkel, biologische winkel, De Tuinen? Allemaal verkopen ze ‘nee’ op mijn vraag naar iets waarvan ik eigenlijk zelf ook niet weet wat het is. Uiteindelijk vind ik het in een oosterse Toko.

1 kilo aardbeien

In een dubieus zakje, gelabeld met prijs en opschrift (houdbaarheidsdatum is blijkbaar niet nodig). Wat er in zit? Daar kan Keuringsdienst van Waarde nog wel een aflevering aan wagen! Dat de limonade lekker is, dat staat buiten kijf! En dat er 1 kilo aardbeien inzitten, dat weet ik ook 100% zeker! Wat ik ook weet is dat het vele malen lekkerder smaakt dan uit een kant en klare fles en dat het zeker de moeite waard is om te maken!

Wat heb je nodig voor 2 flessen aardbeienlimonadesiroop?

– 1 kilo aardbeien
– 1 kilo suiker
– 15 gram citroenzuur
– 2 flessen van 500 ml.

Hoe maak je de limonadesiroop klaar?

Je kunt ervoor kiezen om heldere limonadesiroop te maken. Ik vind het zelf alleen erg jammer van al die lekkere aardbeien, dus dit recept is voor troebele limonadesiroop, waarbij de je de aardbeien niet zeeft. Was de aardbeien, verwijder de kroontjes, doe ze in een pan en kneus ze een beetje met een vork of pureestamper. Breng de vruchten in een bodempje water (200 ml.) aan de kook en wacht totdat de aardbeien steeds ‘vloeibaarder’ worden. Dit is ongeveer na 10 minuten zachtjes pruttelen. Nu kun je de aardbeien pureren (met een staafmixer gaat dit heel eenvoudig). Zet de pan met de gepureerde aardbeien weer op het vuur en voeg nu de suiker toe. Goed roeren en even mee laten koken tot de suiker gesmolten is. Laat het niet te hard pruttelen, dan kan de suiker karameliseren. Los het citroenzuur op in 50 ml. heet water en laat dit en de aardbeiensiroop helemaal afkoelen.

Het uitkoken van de flessen

In de tussentijd kun je de flessen steriliseren. Dit doe je door de flessen goed af te wassen en op zijn kop in een ruime pan met kokend water 10 minuten te laten koken met een deksel op de pan.

De limonadesiroop

Als laatste meng je het koude citroenzuurmengsel door de koude aardbeiensiroop. In de flessen schenken, dop erop doen en klaar is kees. De flessen kun je in het donker minstens 6 maanden bewaren.

Heb je nog meer aardbeien in huis? Maak er ook eens jam van!

Over Kokende Oma

Recepten uit grootmoeders tijd
Dit bericht is geplaatst in Recepten met de tags , , . Bookmark de permalink.