Asperges zonder fratsen

asperges

Hoe heerlijk smaken gekookte asperges. Gewoon met wat gesmolten boter, ham en een eitje, geen fratsen, ouderwets lekker! Het grootste geheim van echt smaakvolle asperges zit hem in de schil!

Met het bereiden van dit gerecht ben je ongeveer 40 minuten zoet. Dit is inclusief het schilwerk, het koken van de eitjes en het smelten van de boter. Wil je nog meer plezier hebben van de asperges, maak er dan ook gelijk aspergesoep van.

Wat heb je nodig voor gekookte asperges?
– 500 gram asperges per persoon
– 1 gekookt eitje per persoon (en voor de liefhebber 2)
– wat lekkere plakken ham
– 100 gram boter
– 1 groentebouillonblokje op 1 liter water (wanneer je ook  soep wilt koken, heb je in totaal 5 blokjes nodig op 3 liter water)

De schillen van de asperges
Was de asperges onder koud stromend water. De asperges schil je vanaf de kop met een dunschiller naar beneden. Zorg ervoor dat je de schil echt goed verwijdert, maar dat de asperge tegelijkertijd niet te dun wordt. Van de onderkant van de asperge snijd je zo’n 1,5 cm. af. Gooi de schillen van de asperges niet weg! Leg de geschilde asperges totdat je ze gaat gebruiken in koud water. Dit voorkomt dat de asperges uitdrogen.

Breng nu in een pan met ruim water de schillen samen met een bouillonblokje aan de kook. Laat dit 10 minuten doorkoken. Dit water gebruik je vervolgens om de asperges in te koken. Heb je een speciale pan voor asperges? Super! Niet noodzakelijk. In een andere pan, waar de asperges in de lengte in kunnen liggen, gaat het ook heel goed! Leg de asperges in de hete bouillon en breng het aan de kook, 5 minuten doorkoken en daarna zet je de warmtebron onder de pan uit. Laat de asperges (met het deksel op de pan) minimaal 10 minuten (bij dunne exemplaren) of 15 minuten (bij wat dikkere) rusten. Je kunt testen of de asperges gaar zijn door er eentje te proeven voordat je ze allemaal uit het vocht haalt.

Kook in te tussentijd de eitjes. En verwarm de boter met een scheutje van de bouillon. Het is lekker als je de ham vlak voor het opdienen van de asperges even in de boter opwarmt (een halve minuut is genoeg).

Wanneer je naast dit gerecht ook aspergesoep wilt koken, gooi dan het kooknat van de asperges niet weg! Je kunt de soep prima achteraf maken (of zelfs de dag erna).

Geen zin in ham bij de asperges? Je kunt dit gerecht ook heel goed eten met een stukje verse zalm erbij. In roomboter met olijfolie kort bakken, 3 minuten per kant. Zo blijft de zalm lekker mals en rosé.

Over Kokende Oma

Recepten uit grootmoeders tijd
Dit bericht is geplaatst in Groente, Recepten met de tags , , . Bookmark de permalink.