Zelfgemaakte oliebollen

oliebollen

Leuk om te doen én lekker; zelfgemaakte oliebollen. Talrijke recepten zijn er en iedereen heeft zo zijn tips en trucs. Want laten we eerlijk zijn; een smakelijke oliebol bakken met krokant korstje (maar niet té) die ook nog de juiste vorm heeft (zonder grillige uitstulpingen en bobbels) is geen koud kunstje. Met dit ouderwetse recept lukt het en smult iedereen er goed van! Maak je op voor een berg aan complimenten.

Wat heb je nodig voor zelfgemaakte oliebollen?

– een frituurpan (met arachideolie)
– een ijslepel of oliebollenlepel
– een natte (en schone) theedoek
– een grote beslagkom
– een mixer
– een theedoek

Voor 15 grote (en 20 wat kleinere oliebollen) heb je verder nodig
– 2 appels, zeer fijn gesnipperd
– 200 gram rozijnen (geweld in warm water)
– 400 gram bloem (van goede kwaliteit, dat maakt de bol lekker soepel)
– 2 eieren
– 20 gram gist
– snufje zout
– 300 ml. melk
– klein beetje citroensap (een paar druppeltjes voeg je gelijk toe aan de gesnipperde appels)

Hoe maak je het oliebollen klaar?

Je start met het deeg. Voor soepel deeg is het van belang dat alle ingrediënten op kamer temperatuur zijn wanneer je start, de rozijnen goed geweld zijn en je de oven aan hebt staan op 30 graden (en anders een warme verwarming bij de hand kan ook). Maak de melk handwarm en los het gist in wat van deze warme melk op. Zorg dat alle klontjes verdwijnen. Voeg nu de rest van de melk toe, de bloem, zout en de eieren. Mix dit in ongeveer 5 minuten tot een glad geheel (het kan zijn dat het deeg de mixer “op kruipt”, laat het beslag dan weer in de kom zakken en mix rustig verder). Voeg als laatste de appels en rozijnenmix toe aan het geheel en schep kort goed door elkaar.

Het rijzen van het beslag

Nu is het tijd om het beslag te laten rijzen. Doe dit het liefst in een warme omgeving (25/30 graden). Een oven kan prima, in de buurt van de verwarming ook. Leg een natte theedoek over de kom. Dit voorkomt uitdrogen van het beslag aan de bovenkant. 30 minuten rijzen is voldoende.

Het bakken van de oliebollen

Verwarm de frituurpan (zonder rekje) tot 180 graden. Wanneer het beslag gerezen is, klop je het beslag met een spatel van de randen. Nu ben je klaar om de bollen te frituren! Om mooie, ronde oliebollen te krijgen, raad ik je aan om de ijslepel eventjes snel in het (hete) frituurvet te houden om vervolgens gelijk te vullen met het beslag. Wanneer je de lepel met beslag even “afstrijkt” langs de rand van de kom, zorg je ervoor dat er geen draden of rare uitstulpingen aan de oliebol komen. Je bakt de oliebollen in ongeveer 6 minuten gaar. Omdraaien is niet nodig, de bollen draaien wanneer ze gaar en bruin zijn vanzelf om.

Je kunt ze makkelijk een 2 dagen bewaren ingepakt in vetvrij papier, luchtdicht verpakt.

Eet smakelijk en alvast een gelukkig nieuwjaar!

Over Kokende Oma

Recepten uit grootmoeders tijd
Dit bericht is geplaatst in Feest, Recepten, Winter. Bookmark de permalink.