Zelfgemaakte pepernoten

zelfgemaakte pepernoten
Zelfgemaakte pepernoten zijnĀ een feestje om te makenĀ met (of zonder) kinderen. En dat daarbij het hele huis ruikt naar pepernoot en speculaas maakt het helemaal tot een feest!

Wat heb je nodig voor zelfgemaakte pepernoten?

Voor 500 gram deeg:
– 500 gram zelfrijzend bakmeel
– 250 gram schenkstroop
– 300 gram (room)boter
– 20 gram speculaaskruiden
– mespuntje zout
– een scheutje halfvolle melk

Hoe maak je het pepernotendeeg klaar?

Meng het bakmeel met de speculaaskruiden en zeef het geheel boven een beslagkom. Voeg zout toe, stroop en de boter (in kleine stukjes gesneden). Kneed het geheel tot een soepel deeg. Voeg wat melk toe zodat het deeg goed mengt. Het kneden gaat het gemakkelijkst wanneer je het op het laatste moment op een (met wat bakmeel bestoven) werkblad goed door kneed.

Nu ben je klaar om er pepernoten van te rollen! Maak kleine balletjes van gelijke grootte. Leg de balletjes op een bakplaat die bekleed is met een velletje bakpapier. Druk met je duim de balletjes een beetje aan, zodat ze de “pepernootvorm” krijgen.

Het bakken van de pepernoten

Verwarm de oven voor op 160 graden (hete lucht) en bak de pepernoten in 12 tot 15 minuten goudbruin. Let vooral op het laatste moment goed op of de pepernoten niet te hard gaan. Goed af laten koelen. De pepernootjes zijn goed te bewaren. Ze blijven in een afgesloten bakje ongeveer 3 dagen krokant.

Wil je nog meer bakken? Probeer ook eens Decemberknabbels. Een heel oud recept voor spicy koekjes die lijken op pepernoten.

Over Kokende Oma

Recepten uit grootmoeders tijd
Dit bericht is geplaatst in Feest, Herfst. Bookmark de permalink.