Spruitjes….brrrrrrr, viehies. Een nachtmerrie voor bijna ieder kind! Bijna… want met dit recept uit grootmoeders tijd worden de spruitjes zo smakelijk dat bij ons thuis één van de twee ze in ieder geval met handenvol tegelijk haar mond in “propt”. Echt waar!
Wat heb je nodig voor oma’s gesmoorde spruitjes
– 600 gram spruitjes (meer of minder afhankelijk van het aantal eters)
– 20 gram roomboter
– snufje zout
– theelepel
– suiker
– wat nootmuskaat
Hoe maak je de spruitjes klaar?
Ontdoe de spruitjes van hun buitenste blaadjes. Kerf vervolgens in ieder spruitje een kruisje in het steeltje. Deze truc zorg ervoor dat de spruitjes (die in de loop der jaren sowieso al minder bitter geworden zijn) minder bitter smaken. Kook de spruitjes in een bodem water met een snufje zout en een theelepel suiker in 10 minuten beetgaar.
Het smoren van de spruiten
Nu kun je de spruitjes smoren. Hiervoor giet je ze eerst af en zet je het pannetje met afgegoten spruitjes weer op een laag vuurtje. Voeg nu de roomboter en wat nootmuskaat toe en schep de spruitjes om zodat de boter smelt en over de spruitjes verdeeld wordt. Laat een paar minuten al omscheppend sudderen. En klaar ben je.
Oma’s gesmoorde spruitjes smaken lekker bij herfstgerechten als kastanjepuree of wild zoals hazenpeper.
Toch geen zin in spruitjes? Maak ook eens zelf rode kool met appeltjes!